dissabte, 24 d’octubre del 2009

Carquinyoli



Els carquinyolis o carquinyols són pastes seques típiques de Catalunya, tot i que també son comunes a les Balears, País Valencià, Aragó, Occitània i Sicília. A parts de València es fan els rosegons, un dolç de pasta seca amb ametlles, típica de les comarques d'interior, que s'assembla molt al carquinyoli. A Menorca els carquinyols són diferents, ja que l'ametlla que contenen és picada, però en canvi existeixen els tatis, que són carquinyolis de xocolata. Els occitans solen estar tallats molt més prims que els catalans. Els sicilians són idèntics als catalans, alhora que existeixen uns dolços pràcticament idèntics a la regió de la Toscana anomenats cantuccini[1]

Aquestes pastes s'elaboren amb una mescla de sucre, farina, ou i ametlles torrades. Per confeccionar-los es forma un tronc aplanat d'uns 6 cm d'ample per 2 cm d'alçada que desprès es talla en llesques primes, de màxim 1 cm de gruix (els carquinyolis) que acabaran de torrar-se. Aquestes pastes es mengen fredes.

Segurament,aquesta setmana,haureu trobat alguns "carquinyolis" durs de rossegar:El cas Millet,la política valénciana,la famosa grip A,etc.